Ibrahimović vs Forsberg: Vem är bäst?

Sedan tidernas första VM drog igång, år 1930, har det svenska landslaget deltagit i 12 av 21 turneringar. Andra länder har varit med fler gånger, men Sverige är ändå högt upp på listan över flest deltaganden. Längst upp finns förstås Brasilien, som i år var favorittippade enligt Betfair sportspel. Det sydamerikanska landet har nämligen deltagit i varje VM. Dessutom har de tagit hem vinsten hela fem gånger, vilket är mer än någon annan nation. Med tanke på deras historia var det inte så konstigt att de innan turneringens början var favorittippade, tillsammans med de dåvarande världsmästarna Tyskland.

Till mångas förvåning slogs Brasilien ut redan i kvartsfinalen. Minst lika förvånande är det faktum att såväl den brasilianske som den tyske tränaren får behålla sina jobb. Vi är övertygade om att de måste prestera mycket bättre i nästa VM för en chans att få fortsätta på sina poster!

En lite mer välkommen överraskning var förstås det svenska landslaget, som presterade långt över förväntan. Öppningsmatchen mot Sydkorea slutade 1 – 0 tack vare en straffspark. Det defensiva arbetet var mycket fint, och svenskarna hade kontroll under den större delen av matchen. Vid nästa möte gick det inte riktigt lika bra, och Tyskland vann med 2 – 1. Som tur var hittade svenskarna formen igen, och vinsten mot Mexiko med 3 – 0 innebar att Sverige hade gått vidare från gruppspel.

Inför åttondelsfinalen mot Schweiz trodde många att det svenska laget skulle förlora, men tack vare Emil Forsberg slutade matchen 1 – 0 till Sverige. Schweizarna hade större bollinnehav, men deras anfall var inte riktigt lika starkt och svenskarna behövde inte köra slut på sig själva. Tyvärr gick det inte lika bra i kvartsfinal, där England vann med 2 – 0 och skickade hem oss från turneringen.

Vissa menar att årets landslag inte har samma individuella stjärnstatus som tidigare generationer. Det kanske stämmer, men det märks inte på resultatet. Tvärtom har årets spelare presterat mycket bättre än tidigare trupper. Därför har vi tagit fram en infografik som jämför det nuvarande laget med några av Sveriges bästa spelare genom tiderna. Spana in den!