Landslagets bästa spelare och deras väg till toppen

ZLATAN IBRAHIMOVIĆ
Den numera ikoniska internationella fotbollstjärnan är utan tvekan den störste fotbollsspelare som Sverige någonsin har kunnat stoltsera med. Därför har han en självskriven plats på den här listan. Efter en lång och framgångsrik karriär har Ibrahimović nu dragit sig tillbaka från internationellt spel. Bakom sig lägger han bland annat 62 mål för landslaget på bara 114 framträdanden.

Vägen till framgång var inte enkel, men med 13 inhemska ligatitlar från fyra olika länder kan vi utan tvekan säga att Zlatan är en modern fotbollsstjärna och en stor tillgång i samtliga lag han spelat för. Med rötter i svenska Malmö började Zlatan tidigt visa prov på sin talang, och flyttade snart till Ajax där han fick tillfälle att visa upp sig på den internationella arenan.

Efter en framgångsrik period hos Ajax, där han bland annat tilldelades priset för årets mål, provade han vingarna hos flera internationella lag. Såväl Inter Milan som Barcelona och AC Milan fick njuta av hans närvaro innan han flyttade till Paris Saint Germain. Efter att ha gjort 113 mål på bara 122 framträdanden för PSG cementerades Zlatans roll som såväl stjärna som elitspelare. Numera spelar han för Manchester United. Under den första säsongen gjorde han 17 mål på 28 framträdanden, och hjälpte laget att vinna UEFA Champions League.

SEBASTIAN LARSSON
En annan svensk toppspelare som hittat till England är Sebastian Larsson. Sedan sin debut i landslaget 2008 har han gjort 90 framträdanden, och stigit alltmer i aktningen för var gång. I början av sin karriär spelade han för hemmalaget IFK Eskilstuna, men värvades sedan av Arsenals ungdomslag och begav sig därför till den brittiska huvudstaden.

Larsson spelade bara ett kort tag för Arsenals A-lag. Inför säsongen 2006/2007 lånades han ut till Birmingham City, och flytten visade sig bli permanent. Under sin långa karriär i Birmingham gjorde han 19 mål på 184 framträdanden. Hans centrala roll i laget hjälpte klubben vinna ligafinalen 2011, där de mötte inga mindre än Larssons före detta klubb Arsenal.

Majoriteten av karriären har dock tillbringats hos Sunderland, där han gjort 176 framträdanden. Numera spelar Larsson för Hull City, som kämpar med näbbar och klor för att ta sig tillbaka till det allra högsta divisionen i engelsk fotboll.

MARTIN OLSSON
Den sista svensken på listan är 29-åriga Martin Olsson. Med tanke på sin ålder får antalet framträdanden för såväl klubb som land anses vara digert. Det är inte bara talangen han har gemensamt med stora spelare: Olsson härstammar nämligen från Högaborgs BK, som även fostrat den internationella stjärnan Henrik Larsson.

Efter flytten till England fortsatte Olssons framgångssaga. Mellan 2007 – 2013 gjorde han 117 framträdanden för Blackburn Rovers. Ett av dessa framträdanden blev Olssons debut i de allra högsta ligorna, när det var dags för en kvalmatch i UEFA-cupen.

Så småningom flyttade Olsson till Norwich City, som på den tiden spelade i Premier League. Under säsongen 2014/2015 spelade han i 42 av klubbens 46 matcher, och hade en mycket central roll i klubben. Innan han lämnade klubben gjorde Olsson hela 119 framträdanden. Numera spelar han för Swansea City, så han får återigen vara med topparna i Premier League. Han är ett populärt val i både klubb och landslag, och har varit med i hela 41 internationella deltaganden. Nu kan även du betta på sport och heja på svenskarna i deras strävan efter vinster i de olika europeiska ligorna!